Fjerne nettleserkaprere

Nettleserkaprere oppnås vanligvis ved å installere utvidelser i nettlesere eller som en del av programmer. En tilsynelatende nyttig søkeverktøylinje, eller en utvidelse som hjelper med en nettoppgave kan i noen tilfeller vise seg å ta uberettiget kontroll over en nettleser.

Disse er vanligvis ikke virus eller skadelig programvare. Nettleserkaprere er "uønsket programvare" da deres mål er å vise annonser i motsetning til å være skjult og gjøre noe ondsinnet. Problemet er at de vanligvis kommer ved å lure brukere til å laste ned noe som virker legitimt - så vi opplever noen ganger at brukere har ignorert Scanguard-advarsler, og tror at programmet de laster ned er i orden. Noen ganger går de rett og slett under radaren ettersom koden de bruker ikke er skadelig programvare eller virus som i naturen.

I denne artikkelen vil du lære:

• Hva er tegnene på nettleserkaprere
  • Hva er årsakene, og hvordan fjerner jeg nettleserkaprere?
  • Nettleserkonfigurasjon

• Tegn på nettleserkaprere

Her er noen av de vanlige tegnene på at du har blitt påvirket av nettleserkaprere

• Søk omdirigert til forskjellige nettsteder
  • Langsom lasting av nettsider
  • Hjemmesiden endret
  • Flere verktøylinjer i en nettleser
  • Flere popup-vinduer vises

• Hva er årsakene, og hvordan fjerner jeg nettleserkaprere?

Hvis du føler at du har blitt påvirket av nettleserkaprere, følg disse trinnene for å fjerne dem.

Årsaker til nettleserkaprere

Grunnårsaken til en nettleserkaprer på Windows vil sannsynligvis være en av disse:

• Manipulerte nettleserinnstillinger
  • En programvareapplikasjon med lav tillit som må avinstalleres via kontrollpanelet
  • En nettleserutvidelse med lav tillit som må fjernes fra nettleseren din
  • Fjern programmer som forårsaker nettleserkaprere

• Klikk på Windows-ikonet/Start-knappen
  • Skriv Add or remove og trykk enter.
  • Avinstaller programmer etter behov
  • Det er en god idé å fjerne alle programmer du ikke lenger bruker. Hvis kapreren skjedde ikke lenge etter en nylig installasjon, kan det være lurt å fjerne det programmet også.

Noen eksempler på nettleserkapreringsprogrammer inkluderer:

• GoSave
  • CoolWebSearch
  • MyWaySearch
  • Kupong Genie
  • Kupongvarsler
  • DealBrowsing
  • Istartsurf.com
  • search-daily.com
  • Snap.do
  • Det kan hjelpe å sortere listen over installerte programmer etter dato, siden du kanskje kan identifisere ukjent programvare som kom samtidig med noe du med vilje installerte.

Årsaker til nettleserkaprere

Grunnårsaken til en nettleserkaprer på macOS® vil sannsynligvis være en av disse:

• Manipulerte nettleserinnstillinger
  • En app i applikasjoner som må kastes
  • En skjult app i /Library-mappen som må kastes
  • En utvidelse som må fjernes fra nettleseren din
  • En falsk profil som finnes i Systemvalg > Profiler som må fjernes
  • Google Chrome sier at det administreres av organisasjoner
  • Fjern programmer som forårsaker nettleserkaprere

• Åpne Finder
  • Åpne programmer
  • Fjerne
  • Det er en god idé å fjerne alle programmer du ikke lenger bruker. Hvis kapreren skjedde ikke lenge etter en nylig installasjon, kan det være lurt å fjerne det programmet også.

Noen eksempler på navn på nettleserkaprer inkluderer:

• GoSave
  • CoolWebSearch
  • MyWaySearch
  • Kupong Genie
  • Kupongvarsler
  • DealBrowsing
  • Istartsurf.com
  • search-daily.com
  • Snap.do
  • Det kan hjelpe å sortere listen over installerte programmer etter dato, siden du kanskje kan identifisere ukjent programvare som kom samtidig med noe du med vilje installerte.

Andre applikasjoner

Deretter er det viktig å søke etter applikasjoner på andre steder på Mac-en.

• Aktiver visningen av skjulte filer i Finder: - Åpne Terminal (Finder > Programmer > Verktøy) - I Terminal, lim inn følgende: - standard skriv com.apple.finder AppleShowAllFiles JA - Trykk på retur - Hold nede Tilvalg/alt-tasten, høyreklikk deretter på Finder-ikonet i dokken og klikk på Start på nytt.
  • Finn og fjern mistenkelige .apper
    • Øverst til høyre i finnervinduet, søk etter .app

• Fjern mistenkelige apper

Sørg for at du ser finner med vanlige ikoner, da det gjør mistenkelige apper lettere å oppdage. Se skjermbildet nedenfor der en fil kalt macautofixer.app er uthevet, selve ikonet er ikonet for manglende bilde, dette er et avslørende tegn på at denne appen er mistenkelig kombinert med det merkelige navnet.

Fjern profiler

• Åpne Systemvalg (Klikk på Apple®-ikonet øverst til høyre > velg Systemvalg).
  • Åpne profiler
  • Sjekk hver profil og fjern enhver profil som har hjemmeside satt til en uønsket side.
  • Fjern mistenkelige PLIST-filer

• Gå til Finder
  • klikk på Gomenylinjen
  • Skriv inn /Library/LaunchAgents
  • Trykk på Enter
  • Gjenta trinnene ovenfor for hver av mappeplasseringene nedenfor:

• ~/Library/LaunchAgents
  • /Bibliotek/Programstøtte
  • ~/Library/Application Support
  • /Library/LaunchDaemons
  • ~/Library/LaunchDaemons
  • Skriv systematisk inn hver av de 6 mappebanene vist ovenfor, og sjekk filene på disse stedene - navnene skal indikere om de er relatert til en legitim applikasjon, eller ved å dobbeltklikke på dem, bør ordlyden i filen antyde om den er relatert til en anstendig applikasjon eller en som du har fjernet som en del av de forrige trinnene. Igjen, online søk navnene på disse filene for å sjekke legitimiteten til dem. Eventuelle falske Plist-filer på noen av disse stedene kan dras til papirkurven. Sørg for å tømme søppelet etter å ha fulgt disse trinnene.

Neste trinn er å åpne den problematiske nettleseren og sjekke følgende:

• Kopier og lim inn chrome://extensions/ i nettleserens søkefelt
  • Finn utvidelsen du vil slette
  • Klikk på Fjern
  • Klikk på Fjern
  • Kopier og lim inn chrome://extensions/ i nettleserens søkefelt
  • Finn utvidelsen du vil slette
  • Klikk på Fjern
  • Klikk på Fjern
  • Klikk på de tre vertikale prikkene
  • Hvis den viser 'Administrert av organisasjon' eller lignende, og du ikke er logget på en GSuite-arbeidskonto, kan dette være årsaken til kapreren og må også løses.

• Åpne Terminal-appen (Gå > Verktøy > Terminal eller trykk Kommando+Mellomrom og søk Terminal)
  • Skriv inn kommandoene nedenfor, trykk Enter etter hver:
  • standarder skriv com.google.Chrome HomepageIsNewTabPage -bool false

standard skriv com.google.Chrome NewTabPageLocation -streng "https://www.google.com/"

standard skriv com.google.Chrome HomepageLocation -streng "https://www.google.com/"

standarder slett com.google.Chrome DefaultSearchProviderSearchURL

standard skriv com.google.Chrome HomepageLocation -streng "https://www.google.com/"

standarder slett com.google.Chrome DefaultSearchProviderSearchURL

standarder slett com.google.Chrome DefaultSearchProviderNewTabURL

standarder slett com.google.Chrome DefaultSearchProviderName

Start Chrome på nytt

• Klikk på ikonet 3 prikker overløp og velg Innstillinger
  • Under Utseende, sørg for at Vis Hjem-knappbytter er aktivert, og at den nye fanesiden er satt til det du vil at den skal være (mest sannsynlig visne standarden for Google Ny fane-side eller en egendefinert adresse etter eget valg):
  • Rull ned delen merket Søkemotor
  • Sørg for at din foretrukne standard søkemotor er oppført i rullegardinmenyen
  • Klikk på Administrer søkemotorer
  • Alle søkemotorer du ikke bruker eller ikke gjenkjenner som er oppført under standard søkemotorer, kan fjernes ved å klikke på ikonet med tre prikker på oppføringen deres, og deretter klikke fjern fra lister
  • Kopier og lim inn about:addons i nettleserens søkefelt
  • Finn utvidelsen du vil slette
  • Klikk på 3 prikker overløpsmenyen
  • Klikk på Fjern
  • Klikk på Fjern
  • Kopier og lim inn edge://extensions/ i søkefeltet i nettleseren
  • Finn utvidelsen du vil slette
  • Klikk på Fjern
  • Klikk på Fjern
  • Med Safari® åpen, klikk Safari® i menylinjen øverst på skjermen
  • I menyen klikker du på Innstillinger..
  • Klikk på Utvidelser-fanen i Innstillinger
  • Eventuelle installerte utvidelser vil bli oppført her, klikk på hvilken som helst i sidefeltet du ønsker å fjerne, og klikk deretter på Avinstaller-knappen i høyre rute

• Tilbakestill nettleseren

Etter å ha fjernet utvidelser, er den beste veien videre å tilbakestille nettleseren din fullstendig – men tenk på at lagrede passord og bokmerker kan forsvinne hvis du ikke har opprettet en synkroniseringskonto i nettleseren din.

Hvis ikke, slett informasjonskapsler og cache.